LoRa Nedir ?
LoRa fsk modülasyonunun farklılaştırılmasıyla oluşturulan yeni bir modülasyon tekniğidir. Long Range (Uzun Mesafe) kelimelerinin ilk hecelerinden oluşuyor ve Wi-Fi, GSM ve kablolu haberleşme gibi rakip teknolojilere göre bazı avantajlara sahiptir. İnternet of Things teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte uzak mesafeye veri aktarımı ve düşük güç tüketimi önemli bir sorun haline gelmiştir. LoRa, rakip teknolojilere göre çok daha uzun aralıkta çift yönlü iletişime izin verir.
LoRaWAN ile 15 Kilometreye Kadar İletişim ?
LoRa, özellikle IoT uygulamalarında önümüzdeki dönemler için çok büyük potansiyele sahiptir. LoRa teknolojisi için her bölgeye göre özel olarak belirlenmiş farklı radyo frekansı aralıkları kullanılıyor. LoRa, açık arazilerde 15 km’ye kadar genişleyebilen bir mesafede bağlantı kurma imkanı sağlıyor. İç ortamlarda ise ortamdaki metal ve RF yoğunluğuna bağlı olarak 1-2 kilometre yarıçapındaki bir alanı kapsayabiliyor.
LoRa teknolojisi, sensörlerden alınan veri büyüklüğünün düşük veya orta seviyede olduğu uygulamalar için en uygun çözümü sunuyor. Bu alanlara örnek olarak Akıllı Tarım uygulamaları verilebilir. LoRaWAN ile tarım alanları gibi geniş araziye yayılmış bu alanlardan düzenli olarak sinyal aktarımı sağlayarak toprak kirliliği, topraktaki nem ve sıcaklık seviyeleri, güneş ışığı gibi etkenler kolaylıkla takip edilebiliyor